Skoči na glavno vsebino

14. 6. 2024: Ravbarčki pri gradu Haasberg

Na povabilo društva Škratovka, v prečudovitem ambientu pri gradu Haasberg v Planini, smo s folklorno skupino Ravbarčki, podružnične šole Planina pod mentorstvom Brigite Blaško, dodobra prebudili škrata Pavleta, ki je res pravi zaspanec saj rad spi vse tja do začetka poletnih dni.

V pestrem folklornem programu so obiskovalci lahko videli velik nabor slovenskega ljudskega izročila: od pesmi, plesov, izštevank, iger, ljudskih nagajivk, ljudskih zgodbic, ki so se prepletale v različnih  koreografijah:

Koreografija Pr ns je zmjri lušnu, je nastajala v času pričakovanja zimskih praznikov, daril, veselja,… Mi z otroci pa smo se preselili v čas nazaj, ko je čas pomenil, biti skupaj, se igrati, plesati, peti. In ta čas je bil in bo vedno dragocen. Še posebno lepo je bilo, če si kaj lepega, iz srca narejenega dobil tudi v dar: lesenega konjička, punčko iz cunj;

Je kdu vidu Betko? Na travniku ob robu gozda se med razposajeno igro otrok izgubi mala Betka. Kaj pa če jo je vzela tista stara Micka? Pravijo, da otroke krade in da je cupranca! V resnici je čist fajn ženička, ki ima rada otroško iskrenost.

 Tri ptičice Popeljali smo se tudi v zibelko slovenske folklore, v Belo Krajino in videli splet belokranjskih plesov.

Z nagajivimi igrami kot so Jaz tudi, Prbim prbam, Karjolce, Okrog šupe in hudomušno Mičkeno pravljico pa smo nasmejali vse navzoče gledalce.

Bogata folklorna kostumografija, ambient in zakladnica slovenskega izročila so zavrteli čas nazaj in pričarali čudovite utrinke naše slovenske kulturne dediščine.

Avtorica odrskih postavitev in oblačilnega videza skupine je Brigita Blaško, za glasbene priredbe pa je poskrbela Mateja Magajna.

 

 

Mentorica: Brigita Blaško

Dostopnost