Skoči na glavno vsebino

14. in 15. 3. 2023: Bilo je nekoč “Od zrna do kruha”

Z učenci 2. razredov smo obiskali kmetijo »Pri Petrovih« v Narinu pri Pivki. Imeli smo naravoslovni dan »Od zrna do kruha«.

Ogledali smo si njihovo staro kmečko hišo, kjer nam je gospodinja predstavila, kako je potekalo življenje nekoč. Tam nas je v črni kuhinji čakalo že vse nared za pripravo domačega kruha. Učenci so dobili vsak svoj predpasnik, se posedli okoli dveh velikih lesenih miz in sledili navodilom gospodinje. Izvedeli so, da za peko najboljšega domačega kruha potrebujemo le pet sestavin in spretne roke. Po zgledu gospe Majde so učenci zamesili vsak svoj hlebček, ga dali v pehar in nato v krušno peč.

Gospodar Darko nam je v skednju predstavil vrste žit in nam razložil postopek od »zrna do kruha«. Spoznali smo orodja in stroje, ki so služila za žetev, mlatev in čiščenje pšenice nekoč. Videli smo koso, vrteli cepec in mleli zrnje na starem mlinu z mlinskimi kamni.

Ker v dobri družbi čas hitro mine, smo se tudi mi morali počasi posloviti. Pred odhodom je gospa Majda vsakemu učencu v vrečki prinesla hlebček. Naročila jim je, naj ga razdelijo med družinske člane, da bodo tudi oni poskusili domač kruh, ki je danes v marsikaterem domu že prava redkost.

Za učence je bilo aktivno sodelovanje pri peki kruha in kmečkih opravilih pravo doživetje.

Besedilo in fotografije: učiteljice 2. razredov

Dostopnost