Telefon računovodstvo 05 7000 313
 

Ob svetovnem dnevu hrane 16. oktobru učenci podaljšanega bivanja v Studenem pripravili razstavo

Učenci vključeni v skupino podaljšanega bivanja na podružnični šoli v Studenem  so ves teden ob pomoči staršev v šolo pridno prinašali zelenjavo in sadje. Iz pridelkov so učenci ob pomoči učiteljice in strokovnem svetovanju marljive kuharice gospe Petre pripravili razstavo.

Svoje starše in stare starše so učenci povprašali tudi katere jedi so bile najbolj pogoste v njihovi mladosti. Učence je zanimalo tudi ali je bilo v preteklosti več odpadkov kot danes.

Kaj so zapisali učenci po spominih svojih staršev in starih staršev: jedlo se je krompir v vseh oblikah (zebeljen, »krompirjev ajmoht«,  krompir v zevnici, krompirjevi žganci…), jota iz repe in zelja, kislo mleko, polenta in žganci, mlečni riž, »škrljub« na kruhu, kaša, ovseni kosmiči.

O odpadkih pa so učencem povedali: včasih se hrane ni metalo stran, kar je ostalo so dali živalim. Tudi v trgovine niso hodili tako pogosto kot danes, saj jih ni bilo veliko. V trgovinah so kupovali sladkor, olje in kavo. Ker so ljudje živeli na kmetiji, so večino pridelka pridelali sami in ga tudi pojedli. Starši in stari starši so učencem dejali, da v preteklosti ni bilo toliko plastike kot jo je danes. Zapisali so tudi, da kar je ostalo od kosila so pojedli za večerjo in da okolje ni bilo tako onesnaženo kot je danes.

Stari starši so z nami podeli tudi recept za »FRIŠKO« ZELJE:

»Sveže zelje nareži na kvadratke in daj kuhat v mrzlo vodo. Vodo posoliš, dodaš drobno sesekljan česen, mleto kumino (kimel) in žlico ocvirkove masti. Posebej skuhaš par krompirjev-jih zmečkaš v pire in ga primešaš k zelju. Vse skupaj kuhaj še vsaj 30 minut. Dober tek!«

                                                                                                                                  Sabina Ileršič

(Skupno 113 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz Nerazvrščeno

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost