Telefon računovodstvo 05 7000 313
 

16.10. in 15. 11. – OPB: Dva pomembna dneva

Za nami sta pomembna dneva:

16. oktober – svetovni dan hrane in tretji petek v novembru, letos 15. november – dan slovenske hrane ali tradicionalni slovenski zajtrk. Svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo 16. oktobra, je v okviru Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) letos potekal pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«.

Na stopnjo samooskrbe in lakote med drugim vpliva tudi zavržena hrana. V EU se letno zavrže približno 88 milijonov ton hrane, kar predstavlja približno 20 % vse proizvedene hrane, s tem povezani stroški pa so ocenjeni na 143 milijard evrov. Samo v Sloveniji zavržemo okoli 131.000 ton hrane, kar je okoli 64 kilogramov na prebivalca. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v 2017 proizvedene 131.800 ton zavržene hrane, od tega 38 % užitnega dela in 62 % neužitnega dela (kosti, koščice, olupki…), kar je 64 kilogramov zavržene hrane na prebivalca.

Z učenci 4. razreda, ki obiskujejo podaljšano bivanje smo oblikovali plakate, v katerih poudarjamo: ZMANJŠAJMO KOLIČINO ODVRŽENE HRANE in ugotavljamo: HRANA NI ZA TJAVENDAN.

In to mislimo zelo resno!

Dan slovenske hrane – Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Letos smo ga obeležili v petek, 15. novembra.

Glavni namen obeležitve je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Zakaj lokalno pridelana hrana?

Je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se zanjo lahko uporablja manj aditivov, kot so na primer konzervansi in barvila, taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. Z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev/predelovalcev posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane. Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Učenke in učenci  oddelka podaljšanega bivanja 4. r so risali, barvali, oblikovali, izrezovali, lepili, pisali in se predvsem ukvarjali z JABOLKOM. In nastala je instalacija jablane in mandal.
Fotografije povedo vse.

Fotografije

Učiteljica Helena Vekar

(Skupno 153 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost