Telefon svetovalna služba 05 7000 315
 

11. 5. 2019 – Odprti dan vojašnica BAČ Postojna

V soboto, 11. 5. 2019 se je skupina učencev iz osmega in devetega razreda udeležila dneva odprtih vrat vojašnice BAČ Postojna.

Učenci so si na dnevu odprtih vrat ogledali trenutno vojaško opremo, ki jo vojska uporablja za delovanje v tujini ali na mirovnih operacijah. Hkrati vojska to opremo uporablja tudi pri usposabljanju na vojaških vadiščih ali pa kot opremo pri varovanju državne meje. Od orožja in opreme je bilo moč videti artilerijsko havbico kalibra 155 mm, izraelske izdelave. Na ogled so bila še bojna okrepljena vozila 4×4 Hummer, s katerimi so se učenci lahko po želji popeljali po vojašnici. Prav tako so se seznanili s sredstvi zvez in komunikacijsko informacijskimi sistemi (KIS), katere sestavni del sta tudi napravi TADIRAN in ročna radijska naprava MOTOROLA. Učenci so se med drugim preizkusili tudi streljanje na tarče simulacijskega sistemu v enoti za raziskave in simulacije (ERS).

Na dnevu odprtih  vrat vojašnice BAČ so učenci videli tudi starodavni običaj naborniških vozov, s katerimi so nekdaj mladci pokazali, da so odrasli v može. Ta običaj izvira iz časov Marije Terezije iz 18. stoletja. Namesto konjskih vpreg vlečejo vozove v modernem času traktorji, ki so po tradiciji okrašeni s smrekovimi vejicami ter z okraski v barvah slovenske zastave. Praviloma so bili mladci, kot veleva običaj, oblečeni v kavbojke in bele srajce.

Ker slovenska vojska tesno sodeluje z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR), so lahko učenci videli še gasilsko vozilo gasilsko-reševalne postaje Postojna. Prav tako so se spoznali z uporabo defibratorja in praktično izvedli postopek oživljanja poškodovanca.

V sejni sobi centra za usposabljanje (CZU) so učenci poslušali predstavitev poklica in kariere v Slovenski vojski. Ob koncu dogodka so bili vsi devetošolci povabljeni, da se udeležijo dveh taborov MORS in Mladi (1.7.-6.7.2019 v Vipavi ali Novem mestu ter 8.7.-13.7.2019 v Murski Soboti).

Naše slike si lahko ogledate v galeriji.

 

Učiteljica Greta Jadrič

(Skupno 287 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz AKTUALNO

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost