Telefon računovodstvo 05 7000 313
 

3. 10. 2017 – Požarna vaja na podružnični šoli v Bukovju

 

Sem Jernej iz osmega razreda in sem bil v torek, 3. 10. 2017  na podružnični šoli kot pomočnik učiteljice – TUTOR. Ta dan so nas obiskali gasilci.

Obisk je trajal dve šolski uri. Prvo uro so nam s pomočjo kratke projekcije predstavili pomembnost intervencijske poti. To je pot, po kateri pridejo intervencijska vozila, zato mora biti ta pot prazna – na njej se ne sme ustavljati, še manj pa parkirati. Med predstavitvijo so nam pokazali tudi kratek posnetek kako so morali logaški gasilci po avtocesti opozarjati voznike naj se umaknejo, da bodo lahko pravočasno prišli do nesreče.

Po predstavitvi smo se vrnili v učilnice in  čez nekaj časa smo imeli požarne vaje. Čim hitreje smo morali zapustiti šolo in steči na zbirno mesto. Toda zunaj je bilo mrzlo in že po nekaj minutah smo šli nazaj v šolo in se toplo oblekli in obuli. Sledil je ogled nove gasilske lestve in gasilskega vozila opremljenega za gašenje hiš. Pokazali so nam najvišjo višino lestve, potem pa smo se razdelili v dve skupini: prva si je šla ogledati gasilsko lestev, druga pa gasilsko vozilo opremljeno za gašenje hiš.

Mene so postavili v prvo skupino in ogledali smo si gasilske sekire, kladiva in drugo orodje za vdiranje v prostore kjer gori. Potem smo se lahko usedli v gasilsko vozilo, si nadeli opremo in se pretvarjali da smo pravi gasilci. Med tem so ostali, ki niso mogli iti v gasilsko vozilo poskusili, kako je ko gasilci držijo gasilno cev. Že pri majhni moči je moral gasilec stati zraven in pomagal držati cev, saj jo je pritisk močno potiskal nazaj.

Ko smo vsi vse poskusili, smo se skupini zamenjali. Ogledat smo si šli gasilsko lestev. Najprej smo šli skozi kabino lestve in si ogledali različne dele lestve. Po ogledu kabine smo šli do vozila, ki lestev pelje in pokazali so nam še opremo, s pomočjo katere gasilci opozorijo na prisotnost njih v prometu, na cesti,.. Pokazali so nam tudi nosila, luči, pomožno lestev… Nato smo lahko pogledali tudi kako zgleda v kabini, kjer se upravlja lestev.

Po koncu obiska je seveda sledila še gasilska slika.

Jernej Magajna, 8. r

Fotografije

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost