Telefon svetovalna služba 05 7000 315
 

Šola za starše ”Imamo najstnika”

sola za starse

V letošnjem šolskem letu je bila na OŠ Antona Globočnika Postojna izvedena šola za starše z naslovom ”Imamo najstnika” in sicer v obliki štirih srečanj od novembra do marca. Izvedli sta jo šolska psihologinja gospa Martina Kuzman in šolska pedagoginja gospa Petra Košnik. V šolo se je prijavilo 17 staršev, katerih otroci obiskujejo 6. – 8. razred. Delo je potekalo v obliki delavnic, ki so staršem omogočile uvid v lastno vzgojo, načine vzgajanja, komunikacijo ter nagrade in kazni. Izvedena je bila tudi anketa med učenci o tem, kako vidijo vzgojo svojih staršev, s čim jih nagrajujejo in kaznujejo. Podelili so jim tudi ocene za njihovo vzgojo.

 

Starši ugotavljajo, da se stili vzgajanja nenehno spreminjajo in razlikujejo v glavnih poudarkih vzgajanja. Spomnili so se sebe kot najstnika in svojih staršev ter se poskušali postaviti v današnji svet, ki otroke vsak dan zasipa z mnogimi, tudi nepotrebnimi, informacijami. Preko nenehne supervizije smo ugotovili, da se najstnice močno razlikujejo od najstnikov, saj so zahtevnejše, potrebujejo več pozornosti staršev, kar pa pogosto ne zmoremo. Ustvarjanje vzdušja, kjer se počutijo varni, da povedo kaj čutijo in pa moč, da najstnika zmoremo aktivno poslušati, so temelji za dober odnos. Najstnik tako lažje sprejema pravila, vrednote in stališča. Prav tako pa je izrednega pomena naš način komuniciranja z otrokom, ki naj bo tak, da ”pušča odprta vrata”, torej poslušamo, sprejemamo, sodelujemo in jasno izrazimo naša pričakovanja ter tudi pohvalimo. Najtežji del vzgoje pa se staršem zdi doslednost, torej vztrajanje pri svojih zahtevah, pričakovanjih, odločitvah in kaznih. Tega pogosto starši ne zmoremo in popustimo, kar najstniku omogoča rušenje pravil in dogovorov. Prevzamejo nas čustva, otroci se nam smilijo, ali pa smo kakšen dan preprosto preutrujeni za doslednost in je lažje popustiti.

Srečanja smo zaključili s podelitvijo diplom in zgibankami z glavnimi poudarki. Ker so bile teme delavnic za starše zelo zanimive in so bile povratne informacije pozitivne in spodbudne, bomo s šolo za starše nadaljevali tudi v naslednjem šolskem letu.

 

(Skupno 111 obiskov, današnjih obiskov 1)
 
 

Več prispevkov iz AKTUALNO

 
 

Deli 
 
 
 
 
Dostopnost